Wednesday, August 10, 2005

Swedes Protest Iran's Executions

Based on the photos posted at the web site for Sweden's gay rights group RFSL - Riksförbundet För Sexuellt Likaberättigande , I believe a protest was held in Stockholm last week to protest Iran's public hanging of two teenagers, who may have been gay.

If someone who knows Swedish can translate this article into English, I'd really appreciate it and will post the translation on my blog.
^^^


August 5, 2005

Protest hölls mot avvisningar till Iran

RFSL höll under fredagen, i samarbete med Iranska Flyktingars Riksförening, ett protestmöte på Medborgarplatsen i Stockholm till stöd för asyl åt iranska hbt-flyktingar. Migrationsverket meddelar samtidigt att man tills vidare, efter avrättningarna den 19 juli av två unga män som kan ha skett endast på grund av att de haft sex med varandra, skjuter upp alla avvisningar av hbt-flyktingar till Iran. Detta i avvaktan på att en ny utvärdering görs av situationen för hbt-personer där.


– Vi är här för att visa vår ilska och avsky mot den svenska regeringen som vägrar tro på Farnosh och andra drabbade hbt-personer, förklarade RFSL:s vice förbundsordförande Therese Hulthén i sitt tal under protestmötet.

– Sveriges regering väljer tyvärr att stå fast i sin uppfattning om att hbt-personer i Iran inte löper risk för förföljelse, trakasserier eller dödsstraff, fortsatte hon och krävde ett omedelbart stopp för alla avvisningar av hbt-flyktingar till Iran.

Hon läste även upp en hälsning från Farnosh Danehkar, som fått flera avslag på ansökan om asyl och nu gömmer sig i Sverige. I Iran dömdes Farnosh 2001, 17 år gammal, till 99 piskrapp för ”förbjuden relation och ett sådant uppförande som strider emot anständigheten”. Brottet bestod i att hon på en badstrand kysst en ett år yngre tjej. Kort efter händelsen kom hon till Sverige som asylsökande. Hon beviljades dock inget uppehållstillstånd och sedan har Utlänningsnämnden avslagit flera nya ansökningar, då man menar att Farnosh inte löper risk att drabbas av förföljelse om hon återvänder till Iran.

Under fredagen meddelade Migrationsverket att man för närvarande inte kommer försöka genomföra några avvisningar av iranska hbt-flyktingar.

– Vi har tills vidare uppskjutit avvisningen av homosexuella till Iran på grund av en avrättning för ett par veckor sedan som vi vill utreda vidare, säger Alicia Bengtsson, informatör på Migrationsverket, till Stockholm City.

Migrationsminister Barbro Holmberg (s) meddalar i ett samlat svar på frågor från flera riksdagsledamöter om utvisningar av iranska hbt-personer att Migrationsverket och Utlänningsnämnden ”nu även har information om de aktuella avrättningarna, vilken kan beaktas framöver i prövningen av asylärenden”. Hon framhåller att det finns en rätt för asylsökande "att få stanna i Sverige om de känner välgrundad fruktan för förföljelse på grund av kön eller sexuell läggning”.

Stig-Åke Petersson, som i många år för RFSL:s räkning agerat som ombud åt asylsökande, tror dock inte att regeringen är särskilt intresserad av att se till att Migrationsverket och Utlänningsnämnden efterlever lagstiftningen och beviljar asyl åt skyddsbehövande hbt-personer från Iran och andra länder.

– Man kommer att ligga lågt ett tag och vänta på att stormen bedarrar, sedan kommer man fortsätta med avvisningarna, befarar han.

No comments: